Ga zelf aan de slag

Wil je van jouw buurt een Zorgzame Buurt maken? Dan ben je op deze pagina aan het juiste adres. Hier vind je materiaal en tips over de verschillende bouwstenen van Zorgzame Buurten zodat je zelf aan de slag kan gaan. Deze pagina wordt regelmatig aangevuld met nieuwe thema's, filmpjes en tools. Kom geregeld eens kijken!

TIP: bekijk per bouwsteen de basis en verdiepende informatie

Waarom Zorgzame Buurten?

Wil je meer weten over het waarom van Zorgzame Buurten? Lees erover in ons inspiratiekader.

Praktijkgids

Benieuwd naar hoe zorgzame buurten er in de praktijk uitzien en wat er allemaal bij komt kijken? Ga aan de slag met de online publicatie van SAAMO "Minder mazen, meer net"

Buurtanalyse

Een klare kijk op je buurt krijg je door het maken van een buurtanalyse. Breng in kaart wie en wat er al in de buurt aanwezig is. Dit doe je samen met alle betrokkenen.

Outreachend werken

Kom uit je kot! Outreachend werken is zelf de stap zetten naar de inwoners van je buurt. Welke stap is nodig? Welke drempels komen hierbij kijken? Maak kennis met outreachend werken.

Impactgericht werken

Als project wil je resultaten zien en impact hebben. Hoe kan impactgericht werken hierbij helpen? Dragen onze acties bij aan wat we willen bereiken?

Diversiteit

Iedereen ervaart de buurt op een unieke manier. Hoe krijg je een bredere kijk op die diverse realiteit? Hoe kan je blinde vlekken vermijden, en op welk kruispunt sta je zelf?

Samenwerken

Binnen een zorgzame buurt werk je samen in een divers netwerk. Dat is verrijkend, maar niet altijd gemakkelijk. Wat werkt goed en waar bots je op? Welke handvatten heb je nodig?

Participatief en inclusief werken

Betrek iedereen bij het vormgeven van je buurt. Door co-creatie zorg je voor gedragenheid én inclusie. Wat betekenen participatief en inclusief werken? Hoe kan je het realiseren?

Het kleine helpen

Elkaar op een laagdrempelige manier hulp aanbieden staat centraal in een Zorgzame Buurt. Wat is het kleine helpen, en hoe breng je het in de praktijk? Je ontdekt het in de podcast ‘het kleine helpen’. 

Voorlopers

Inspiratie doe je het best op door te kijken hoe anderen al succesvol aan de slag gingen met zorgzame buurten. Hoe komen al deze bouwstenen samen in de praktijk? Laat je inspireren door deze voorlopers.