Maak in elke inspirerende video kort kennis met een cruciaal thema van Zorgzame Buurten. Ontdek elke pijler samen met theoretisch deskundigen en zorgzame buurtprojecten.

Thema's die in de video's aan bod komen zijn onder meer: buurtanalyse, talent- en krachtgericht werken, eenzaamheid en diversiteit.

Wat houdt elke thema in? Hoe ga je er mee aan de slag? Ontdek het in de inspirerende video’s.

Buurtanalyse

Wat is een buurtanalyse en hoe begin je eraan in de praktijk?

In deze video laten ‘Zorgzaam Bergom’ en ‘Zorgzaam Sint-Jansplein’ zien hoe je aan de slag gaat met een buurtanalyse. Birthe Sels en Wim Wouters (Thomas More) geven samen met Geertrui Vandelanotte (Lus vzw) antwoord op het wat en waarom van een buurtanalyse.

Eenzaamheid

Welke rol kan een Zorgzame Buurt spelen bij het tegengaan van eenzaamheid?

In deze video komen experten aan het woord en kijk je mee achter de schermen van twee Antwerpse projecten. De buurten ‘Leven de Ouderen’ en ‘Iedereen verbonden, da’s Willebroek’ laten zien hoe je met eenzaamheid kan omgaan in de buurt. Liesbeth De Donder (VUB) kadert het thema vanuit haar theoretische expertise.

Talent- en krachtgericht werken

Welke rol kan een zorgzame buurt spelen bij het inspelen op de talenten en krachten die al in de buurt aanwezig zijn?

In deze video komen experten aan het woord en kijk je mee achter de schermen van twee zorgzame buurten. De buiten ‘Wij(K)olonie’ en ‘Zorgzaam Achterbroek’ laten zien hoe je talent- en krachtgericht kan werken in de buurt. Geertrui Vandelanotte (Lus vzw) en Dany Dewulf (VVSG) benadrukken het belang van deze manier van werken vanuit theoretisch oogpunt.

Beleid

Welke impact kan een zorgzame buurt hebben op lokaal niveau?

In deze video neemt minister Crevits een kijkje achter de schermen van de projecten in Zonnebeke. Het diensthoofd sociale zaken Evelien van Ootegem en de schepen van sociale zaken Joachim Jonckheere in Zonnebeke laten zien hoe de implementatie van het beleid Zorgzame Buurten kan leiden tot betere preventie, gezondheidsbevordering en hulpverlening.

Burgers als experten

Hoe betrek je burgers bij een zorgzame buurt?

Deze video neemt je mee naar het kunst- en cultuurfestival dat recent plaatsvond in Tongeren. Buurtbewoners gaven het festival in en voor hun buurt zelf vorm met behulp van lokale partners, zoals kunsthuis ‘Moment’ en een sociale huisvestigingsmaatschappij. Schepen van Sociale Zaken Evelyne Stassen, buurtopbouwwerker Tim Vanvinckenroye en enkele buurtbewoners getuigen van de kracht van burgers als experten.

Diversiteit

Hoe ga je om met diversiteit?

Deze video neemt je mee naar twee zorgzame buurten in Gentse wijken: Westveld en de Dampoortwijk. Buurtwerkster Sara Vansant en wijkwerker geestelijke gezondheid Wim Haeck laten zien hoe zij omgaan met diversiteit in hun zorgzame buurt. Bart Ketelslegers (Demos) en Elke Plovie (UCLL) zetten diversiteit vanuit theoretisch oogpunt uiteen.

 

Publieke ruimte

Wat is het verband tussen publieke ruimte, gezondheid en welzijn?

In deze video komen experten aan het woord en kijk je mee achter de schermen van een Zorgzame Buurt. De Zorgzame Buurt WIJ(K)-WERKING uit Bierbeek laat zien hoe je als zorgorganisatie kan inzetten op publieke ruimte in de buurt. Vlaamse bouwmeester Erik Wieërs en Caroline De Geest (Vlaams Instituut Gezond Leven) kaderen het thema vanuit hun theoretische expertise.