De lokale aanpak van Zorgzame Buurten wekt internationale interesse. Vlaamse onderzoekers trokken in de afgelopen maanden naar het buitenland om het Zorgzame Buurt-verhaal te delen. Prof. Liesbeth De Donder (VUB) reisde op 6 mei af naar Ierland, terwijl Dorien Gryp en Birthe Sels (Thomas More) in Amsterdam het thema uit de doeken deden.

23 juni is het Dag van de Mantelzorg, op die dag worden mantelzorgers extra in de verf gezet. Hoewel het niet vaak onder de aandacht wordt gebracht, stoppen de zorgtaken nooit. Bert Verschingel, verantwoordelijke van het project ‘Jonge Helpers’, en Koen Dierick, van het initiatief ‘Mantelzorger, hoe gaat het nu met jou?’ ondersteunen mantelzorgers in hun buurt.

Birgit Goris is naast docent aan UCLL, campus Sociale School Heverlee sinds maart halftijds coach voor Zorgzame Buurten. Samen met elf andere buurtcoaches ondersteunt ze de 133 projecten. Zelf begeleidt ze tien projecten verspreid over heel Vlaanderen: “Als coach is het belangrijk om af en toe de dingen in vraag te durven stellen.”

Om de start van de zorgzame buurten feestelijk in te zetten, kwamen alle projecten op 24 maart samen in La Tricoterie in Brussel.

Tijdens de startdag ging een panelgesprek met o.a. secretaris-generaal Karine Moykens, in op de verduurzaming Zorgzame Buurten. Hans Kluge, regionaal directeur Europa van de Wereldgezondheidsorganisatie sprak de projecten toe en Vlaams minister Wouter Beke sloot de dag af met een woord van waardering voor al het harde werk dat de komende jaren zal verzet worden.

Bekijk het hier integraal.  

Wil je graag met jouw buurt delen dat jullie geselecteerd zijn als Zorgzame Buurt? Hier vind je het persbericht ter inspiratie. Je kan ook aan de slag gaan met de huisstijl van Zorgzame buurten.