De dagen nu zien er helemaal anders uit dan wat je gewoon bent. Je routines zijn weg en de richtlijnen over wat mag en wat niet, veranderen nog regelmatig. Stel jezelf kleine doelen.

Lukt er iets niet? Oordeel niet te kritisch over jezelf en neem jezelf niets kwalijk. Door jezelf af te keuren, raak je gevangen in je eigen denken. Accepteer dat er nu veel uitdagingen tegelijk op je afkomen, en dat je dus fouten kan maken. Morgen is er weer een dag!

Wat de richtlijnen ook zijn: probeer vast te houden aan een vaste dagindeling. Structuur in je dag brengt rust in je hoofd. Sta bijvoorbeeld elke dag op (ongeveer) hetzelfde uur op, neem tijd om je te verzorgen en eet op regelmatige tijdstippen – een weekmenu geeft houvast. Ga elke dag (ongeveer) op hetzelfde uur slapen.

Werk je nog van thuis uit? Deze tips voor thuiswerk blijven belangrijk.

Maak eventueel een dagplanning en stel jezelf enkele doelen. Maar blijf er wel chill en koeltjes bij, leg de lat niet te hoog. (Want dan kan je er niet meer aan, hé.)

Voorzie zeker de nodige afleiding: ga buiten voor frisse lucht, organiseer video calls met je vrienden, familie en/of  collega’s en doe wat je graag doet: koken, boeken lezen, puzzelen, knutselen … Tijd en ruimte maken om te ontspannen is zeker nodig. 

Voor volwassenen

Slaag je er niet in om de dingen te doen die je wil doen in deze periode? Je activiteiten bijhouden helpt je om een helder zicht te krijgen op wat je doet. Is je agenda overvol en kan je meer rust gebruiken? Wanneer is er tijd voor sport of sociale activiteiten? Deze kalender helpt je bij het plannen en geeft een gedetailleerd overzicht. Bovendien kan je mooi opvolgen wat je al bereikt hebt. 

Voor 12-16-jarigen

In deze periode verdien je wel een schouderklopje van jezelf: wil je weten wat je positieve kanten zijn? Je zelfvertrouwen versterken? Dat kan door jezelf regelmatig een compliment te geven. Onthoud deze complimenten goed op in je geheugen. Ze zorgen ervoor dat je niet te streng bent voor jezelf wanneer de zaken niet helemaal lukken.

Affiche: laat corona niet naar je hoofd stijgen. wees niet te streng voor jezelf.