Wat er nu gebeurt, ligt buiten ons kunnen. De situatie is anders dan wat jij, je gezin of huisgenoten gewoon zijn. Ongewone situaties zorgen voor stress, en dat is normaal: je hebt al heel wat kleine of grote teleurstellingen moeten slikken. Van een feestje dat niet doorging tot ontslag; we kunnen er helaas weinig aan veranderen. Laat los wat je toch niet kunt veranderen. Je hierover zorgen maken is zoals wandelen met een paraplu boven je hoofd, terwijl je wacht op regen.

Probeer te berusten en te focussen op de dingen die je zelf kan controleren: wat kan je doen? Met wie kan je contact opnemen en waar kan je de juiste informatie vinden? Bekijk de situatie dag per dag.

De gebeurtenissen kan je niet veranderen. Wat je wel kan veranderen, is je blik. Richt je aandacht op de positieve dingen: de zon die schijnt, de vogels die fluiten, het feit dat je je grootouders kan helpen met boodschappen doen … Zijn er dingen die je erg mist? Je tennisles, uitstapjes of een etentje met vrienden, een restaurantbezoek … Zet dat gemis om in dankbaarheid voor wat je normaal wel hebt. Je mist je vrienden omdat je zo’n goede band met hen hebt, je mist je hobby omdat je er zoveel plezier uit haalt en omdat je er leuke mensen kent …  Er zijn heel wat dingen om dankbaar voor te zijn – dingen die we doorgaans vanzelfsprekend vinden, maar die we nu waardevol vinden. Dat lost de pijn en het verdriet niet op, maar maakt het een tikkeltje draaglijker.

Lachen is gezond, en nu echt nodig. Haal je creatiefste zelve naar boven en zoek manieren om vanop afstand samen met anderen te zijn. Kleef ludieke boodschappen op je raam voor je buren, organiseer een fancy skypediner met de vrienden. Een virtuele koffiepauze met de collega’s. Of een superspannend online spel met de familie? .Wordt (groen) lachen! Misschien organiseert je favoriete stand-upcomedian online voorstellingen? En kijk eens naar deze hilarische verzameling corona-grappen die Knack verzamelde. Buikpijn!  

Oefeningen voor:

Volwassenen

Drie positieve dingen: Soms lijkt het leven alleen te bestaan uit tegenslag. Nochtans gebeurt er iedere dag wel iets dat de moeite waard is. Zoek het niet te ver! Een straaltje zonneschijn in een regenachtige week, de glimlach van een kind, mooi verzorgde nagels, met smaak een appel opeten ... Het telt allemaal mee! Het vraagt wat oefening om deze positieve zaken te herkennen, maar het helpt om je batterijen op te laden!

Jongeren tussen 12 en 16 jaar

Berg en dal: In deze oefening leer je bepaalde gebeurtenissen van een andere kant te bekijken: vanuit het dal én de berg. Hierdoor ga je dingen zien op een positievere manier. De dingen waarmee je bezig bent in je hoofd, hebben een invloed op je gevoelens en je gedrag.

Affiche: laat corona niet naar je hoofd stijgen. Blijf positief denken