Indiener

OCMW Lommel

Buurt

Lommel-Kolonie (Limburg) 

Korte omschrijving van het project

Tussen kanaal en buitenland ligt de meest geïsoleerde maar ook mooiste plattelandsbuurt van Lommel. De inwoners ontwikkelden er een uitgesproken buurtgevoel en hunkeren naar samenredzaamheid. Dat is ook nodig want de diverse bevolking vergrijst snel, de sociale netwerken zijn kwetsbaar, de lokale economie is beperkt en de zorg- en dienstverlening is niet lokaal georganiseerd. 

Vanuit een burgervraag en interviews werd een dynamisch Buurtteam opgericht dat vanuit een zeer degelijke buurtanalyse en grootschalige bevraging 4 doelstellingen prioritiseerde. De buurtzorgregisseur en het Lokaal Dienstencentrum (LDC) bundelen de krachten. Het Buurtteam engageert zich om, samen met hen, de doelen te verfijnen en met gedreven partners acties op te zetten om de beoogde impact na te streven.

Stad Lommel herbestemt de kerk, legt het park aan en opent de speelplaats maar belangrijker is de honger naar ervaring en kennis. Die is nodig om de buurtreflex te verankeren in een ambitieus stedelijk buurtenplan.

Contactgegevens

Peter Maes
Buurtzorgregisseur
peter.maes@ocmwlommel.be