Indiener

OCMW Dendermonde

Buurt

dorpskern Grembergen, Dendermonde (Oost-Vlaanderen) 

Korte omschrijving van het project

De lokale bevolking in Grembergen toonde actieve interesse in de herbestemming van de plaatselijke pastorie. De drijfveer is de gezamenlijke droom om een inclusief buurtpunt op te starten in de kern van het dorp. Een buurtpunt waarin mensen met een beperking of kwetsbare achtergrond centraal staan, vanuit hun kracht en talenten. 

Inspelend op de noden en opportuniteiten van de buurt, vormt het buurtpunt een warme ontmoetingsplaats waar iedereen welkom is. Het buurtpunt is de brug tussen diensten, bewoners, verenigingen en bijzondere doelgroepen. Zij verbindt mensen in een laagdrempelig netwerk. Een lokaal sociaal web dat kwetsbare groepen versterkt en in staat stelt om volwaardig te participeren aan de samenleving.

KVG Vorming vzw (vereniging van personen met een handicap) werkte de droom van een inclusief buurtpunt uit, samen met inwoners en plaatselijke verenigingen, tot een beginnend projectvoorstel. Initieel stond de pastorie op de verkooplijst van het lokaal bestuur. Het bestuur zag echter de meerwaarde in het sociale cohesie bevorderende karakter van het project. Het lokaal bestuur wil samen met KVG Vorming vzw en de lokale gemeenschap de inclusiegedachte in de praktijk brengen via dit unieke buurtpunt.  Via samenwerking met de lokale actoren, participatie van de bewoners en een buurtanalyse, wordt een inclusief buurtpunt op maat in de steigers gezet voor de toekomst.

Website

https://www.facebook.com/stadsbestuurdendermonde
https://www.instagram.com/staddendermonde/

Contactgegevens

Jirka Van Lembergen
Buurtzorgwerker stad Dendermonde
indebuurt@dendermonde.be

Cats De Jonghe
Katholieke Vereniging Gehandicapten
cats.dejonghe@kvg.be

Babette Willems
Medewerker Groep Intro
babette.willems@GroepIntro.be